Чи всі потраплять в рай

Бог Старого Завіту – злий, а Христос – добрий!

У Старому і Новому Завітах діє Один і Той же Бог, і Христос – Його втілення в самому буквальному сенсі. Бог став людиною. А ось веде Себе Бог в Старому і Новому Завітах по-різному. У Старому – Він переважно суворий і іноді навіть жорстокий. У Новому – милосердний. В чому причина?

Найпростіше пояснення: різний рівень розвитку людей древніх, тільки що вийшли з первіснообщинного ладу, що не знали морального закону, і більш цивілізованих, культурних, навчилися моральності. Одних треба для початку навчити беззаперечно слухатися: не сунути палець в розетку, мити руки перед їжею, не ображати молодших. Від інших потрібні більш складні рішення і дається більше свободи.

Друге пояснення: просто різні ситуації. Бог незмінний – у Нього вся вічність в руках, тому Його рішення і здаються жорстокими. Адже він знає їх наслідки (або наслідки їх відсутності), а людина – ні. Ніхто не знає, чому старозавітним євреям Він наказав без жалю знищити закляті захоплені міста – але всередині Себе, за межами творіння, Бог не допустить несправедливості. Значить, можна припустити, що якимось чином Він втішить убитих по Його наказом, але не вчинили особистих злочинів.

А Новий Завіт – це зовсім інший сюжет. Це книжка не історії народу Божого, єдиного на землі, а порятунку всього людства. Колишня історія закінчилася. Ми живемо вже в новозавітній сюжеті.

Бог абсолютно милосердний, все потраплять в рай!

«Апокатастасіс» – загальне відновлення – вважається глибокою помилкою, єрессю. Здавалося б, що поганого в тому, що Бог усіх врятує? Поганого нічого. Але ось милосердя таким чином буде сильно порушено. Про це міркував Достоєвський в «Братах Карамазових». Ось, припустимо, лиходій-поміщик зацькував дитини собаками. У посмертному бутті дитина пробачив свого кривдника. А мати дитини – зможе пробачити? І чи повинна вона пробачити? Де тоді її милосердя до її ж дитині?

Висновок: Бог бажає всім врятуватися, але це можливо тільки в одному випадку: все примиряться і пробачать один одного, об’єднавшись в Бога.

Жертви Освенцима і Гітлер, репресовані і донощики, пограбований і грабіжник, хабарник і благоотримувач. Це можливо тільки в одному випадку: якщо покаяння так змінить грішника, що його минуле стане як би чого не було. І потерпілий від нього хоч як мене був постраждалим. Це теоретично можливо … але тільки у вічності. І зусилля тут повинні докласти всіх. Милосердя Боже – воно милосердя не тільки до грішників, а й до постраждалих праведникам.

Бог в душі – храм не потрібен

Найпопулярніший міф останніх десятиліть, якщо не кількох століть! Бог, дійсно, повинен бути в душі. Але чи достатньо цього?

Людина – істота соціальна. Нас такими Бог і зробив. Якщо ми не хочемо бути з іншими, якщо у нас немає ніяких уподобань, якщо для нас не існує сліз дитини, обіймів матері, поцілунку коханого – люди ми?

Бути з Богом – це не означає просто вірити в те, що Він є. Це означає – цінувати кожного створеного Їм людини, кожної миті і весь світ.

І ось тут і з’являється храм. Бог хоче, щоб віруючі в Нього були разом.

Віра не обмежується храмовим богослужінням – навпаки, все життя повинна бути службою Богу. Але храм – це місце, де починається наша єдність в ім’я Його.

Для цього Він дає нам Таїнства, в першу чергу – Таїнство Євхаристії, коли за єдиної трапезою ми разом об’єднуємося в Його Тіло і Кров.

Чи можна вірити поза храмом? Можна, можливо. Але розділяти свою віру з іншими – якщо чесно, то немає.

Христос – людина. Його даремно обожнюють

Христос – Богочоловік, і це найважливіша істина християнства. Сенс її в тому, що порушена між Богом і людством зв’язок відновлено. Лев Толстой не може потиснути руку Андрія Болконського, а Євгеній Онєгін не може посперечатися з Пушкіним. Але ми не літературні герої, і ми знаємо про своє Автора. А наш Автор нас не просто «склав» – Він нас зробив самостійними. Тому нас і тягне один до одного.

І тоді Бог Сам входить в Свій твір – цей світ. Стає його частиною. Стає людиною, Ісусом Христом. Безумовно, Він людина. Тільки це не ми Його обожнюємо, а Він Сам став людиною. Бог жорстокий, інакше Він би знищив зло

Чому Бог не знищує страждання? Це найважче питання, і відповіді на нього насправді не існує. Аргумент про свободу вибору лиходія, прямо скажемо, слабенький. Яка свобода вибору у ракової пухлини?

Єдина відповідь, яку може бути більш-менш задовільним – Бог не знищує зло, щоб людина могла проявити добро.

Людина може годинами сидіти у страждає від невиліковного захворювання дитини і втішати його, полегшувати страждання. Людина може ціною свого життя витягувати живих і загиблих з пожежі. Людина може на війні проявити милосердя до ворога.

А страждання кінцеві. І можна бути впевненими, Бог, у Якого попереду ціла вічність, їх знищить і втілить в благо, в цьому світі або в прийдешньому.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code