Чи любить бог лиходіїв?

Бог любить все Своє творіння

У відповідь на одну зі своїх останніх статей я отримав питання, який мені здається дуже важливим – і я спробую на нього відповісти. Чи любить Бог лиходіїв? Або, як це питання докладніше формулює людина, яка його ставить:

«Ви стверджуєте:" Бог любить всіх людей – непитущих і п’яниць, поважних батьків сімейств і розпусників з мужоложників, лікарів-подвижників – і найманих убивць, всі вони є Його творіннями, і Він усім їм бажає тимчасового і вічного блага. Немає людини настільки жахливого, щоб Бог його не любив. Ця людина не існував би, якби Бог не любив його ".

Будьте ласкаві, скажіть, будь ласка, як сказане Вами узгоджується зі словами з Пс. 10: 5, де про Бога говориться, що "нечестивого і хто любить насилля, ненавидить душа Його"?

І ще. Гітлер, на Ваш погляд, жахлива людина? А Пол Пот? А Сталін з Леніним на додачу, одним розчерком пера засуджують до смерті тисячі людей? А сатаністи, які вчиняють ритуальні жертвопринесення? А сексуальні збоченці і звідника дітей? А сучасні політики, які для задоволення своїх амбіцій і бажання втриматися при владі приймають рішення, в результаті яких страждають ні в чому не винні люди? А релігійні керівники, сучасні саддукеї і фарисеї, лицемірно говорять одне, думають інше, а надходять по-третьому (або Вам такі не знайомі?)?

Їх теж Бог любить? »

Отже, чи любить Бог поганих людей? Безумовно, так, Бог любить все Своє творіння. Все, що існує, підтримується в бутті виключно силою Його любові – ніхто і ніщо не могло б проіснувати наступну мить, якби не любов Божа. Кожен наступний вдих, який робить людина – навіть людина самий поганий – є дар любові Божої. «Бо ми живемо, рухаємося й існуємо» (Діян. 17:28).

Творіння є справа любові, і Спокута є справа любові – Христос вмирає за злісних, порочних, ворожих Богу і один одному грішників. Як говорить апостол:

«Бо колись були й ми нерозсудні, неслухняні, зведені, служили різним пожадливостям та задоволень, жили в злобі і заздрості, були бридкі, ненавиділи один одного. А коли з’явилась благодать та людинолюбство Спасителя нашого, Бога, Він нас спас не з діл праведности, що ми їх учинили, а з Своєї милости через купіль відродження й обновлення Духом Святим, Якого Він щедро вилив на нас щедро через Ісуса Христа, Спасителя нашого »(Тит . 3: 3-6).

Бог любить загиблі душі в пеклі, Бог любить сатану і бісів. Бог не має ненависті до жодного з Своїх творінь.

Абсолютно все створене занурене в океан Його любові і не могло б існувати інакше.

У той же час Письмо говорить, що Бог ненавидить лиходіїв і суворо покарає їх. Як це розуміти? Одна і та ж реальність виглядає любов’ю і гнівом – в залежності від того, звідки ми на неї дивимося.

Тепер він з вдячністю згадує, що його посадили в тюрму

Я якось розмовляв з однією людиною, який в молодості обрав слизьку доріжку і став професійним злочинцем. Закінчилося це, передбачувано, тим, що до нього дісталися зверхники, які недаремно носять меч, і стражники відвели його до судді, а суддя кинув його в темницю – що, безсумнівно, було вкрай важким і болісним досвідом, гнівом Божим і гнівом людським, який прийшов на його беззаконня. Але у в’язниці він почув проповідь Євангелія, розкаявся в свого колишнього життя і вийшов на волю вже зовсім іншою людиною.

Тепер він з вдячністю згадує, що його посадили в тюрму і тим врятували від подальшого зростання у злі. Він розуміє, що саме любов Божа, шукаючи його порятунку, влаштувала його арешт. «Доки я не страждав мого я помилявся; а нині слово Твоє зберігаю … Благо мені, що я змучений був, щоб навчитися Твоїх »(Пс. 118: 67, 71).

З точки зору озлобленого злочинця, укладеного під варту, він зазнає лють і гнів, і тяжке покарання; з точки зору злочинця розкаявся, який навчився дивитися на речі з точки зору його справжнього блага, і це теж було справою рятує любові Божої.

Але що, якщо б злочинець не розкаявся, а схильний б у впертій ненависті до Бога і людей, і вже точно не бачив би в своєму висновку справа любові? На жаль, так теж буває. Було б його покарання справою любові до нього Божественного Промислу? Так, звичайно – в будь-якому випадку Промисел б стримував його зростання у злі і захищав би інших людей.

Те, що з боку Бога (і людини, який встав на сторону Бога) виглядає як справа любові і ласки, з боку лиходія виглядає як прояв ненависті і гніву – ще недавно він, гордий і задоволений собою, проводив час в дорогих ресторанах з шикарними жінками – а тепер йде по тюремному коридору, руки взявши назад.

Суд Божий буде справою любові

Якось я працював в організації, один із співробітників якої постійно чіплявся, критикував, принижував інших і створював нестерпну атмосферу. Довгий, занадто довгий час його терпіли – а потім звільнили, що потрібно було зробити набагато раніше. Але він сам не побачив себе як людини, надзвичайно злоупотребившего добротою, миролюбністю і терпінням інших – він бачив себе справедливим і благочестивим людиною, постраждалим від негідників за правду.

Те, що насправді є проявом любові і довготерпіння, озлоблений грішник бачить як ненависть, лють і гнів.

Звичайно, будь-який людський суд погрішимо – я просто використовую цю аналогію, щоб показати, що любов по відношенню до лиходієві може проявитися в тому, що він постраждає, і що він сам може відмовитися бачити в цьому прояв любові.

Страшний Суд Божий буде справою любові – і врятовані душі, ангели, і всі, хто бачить його з боку Бога, саме так його і побачать. У псалмах суд – неймовірно радісна подія. «Скажіть народам: Господь царює! Він вселенну зміцнив, щоб не захиталась. Він буде судити людей справедливо. Хай небо радіє, і хай веселиться земля; нехай гримить море й усе, що; нехай поле радіє та все, що на ньому, і нехай радіють всі дерева лісні перед лицем Господа; бо йде, бо землю судити гряде. Він буде судити вселенну за правдою, і народи – за істиною Своєю »(Пс. 95: 10-13).

З боку озлоблених, нерозкаяних грішників все буде виглядати зовсім інакше: «І земні царі, і вельможі, і багаті, і тисячники, і сильні, і кожен раб та кожен вільний, поховались у печери та в скелі гірські, і кажуть до гір та до скель: падайте на нас і позакривайте нас від особи того, що сидить на престолі, і від гніву Агнця; Бо прийшов це великий день гніву Його, і хто може встояти? » (Одкр. 6: 15-17).

Любов Божа покладе межа бити злу, надасть останню милість тим, хто не дає надати собі інший милості, дасть їм стільки блага, скільки вони в змозі прийняти. Тому що існування – це благо, пізнання істини – це благо, бути зупиненим на шляху зростання у злі – це благо. Те, що самі злі будуть сприймати це як болісну кару, буде результатом зовсім не того, що Бог їх ненавидить і бажає мучити – це ні в якому разі не так, а того, що гріх настільки зіпсував їх сприйняття реальності.

Але зазвичай вони зовсім не вважають себе злодіями

З того, що Бог любить злодіїв, ніяк не випливає, що лиходії будуть задоволені – вони якраз будуть незадоволені. Така трагедія і жахлива дурість гріха.

Але у лиходіїв є ще одна особливість – зазвичай вони зовсім не вважають себе злодіями; чим в гіршому духовному стані людина перебуває, тим важче йому помітити, що з ним щось не в порядку.

Лиходії – це завжди інші, і коли нас неприємно дряпає думка про те, що Бог може любити лиходіїв, то це тому, що ми себе до таких не відносимо.

Біблія говорить, що марно – ми всі грішники, винні, зіпсовані і глибоко бунтівні. Але Бог незмінно любить нас і шукає врятувати – тобто відновити нас у відносинах з Ним і змінити нас так, щоб ми стали райськими, а не пекельними істотами.

Для цього потрібно визнати, що погані люди – це не тільки вони. Це ми теж, і нам слід змиритися, покаятися, покласти своє сподівання на Христа і довіритися Святому Духу в тому, щоб глибоко змінити наше життя.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code